Zubna protetika

Zubna protetika rješenje je za gubitak zuba koji narušava izgled pojedinca.

Kontaktirajte nas
Zubna protetika

Zubna protetika za oralno zdravlje

Zubna protetika uključuje protetska pomagala; krunice, mostove, ljuskice, parcijalne i totalne proteze kojima nadograđujemo izgubljene žvačne jedinice, funkciju, izgled i fonaciju samog pacijenta.

Fiksna protetika

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se kavitet ne može na zadovoljavajući nadoknaditi klasičnom plombom tada se izrađuje inlej. Inleji se najčešće izrađuju od keramike. Glavna razlika između inleja i plombe je ta što se inlej izrađuje van usta. Inleji (inlay) zahvaća maksimalno do dvije površine zuba, a onleji (onlay) zahvaća tri i više površine zuba.
Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se postavljaju na prirodne zube. Krunice imaju izgled prirodnog zuba. Zubi na kojima se postavljaju krunice moraju se prvo preoblikovati, kako bi mogli primiti krunicu. To se ostvaruje preparacijom, odnosno brušenjem zuba. Nakon brušenja zuba uzima se otisak. Za to služe posebne elastične otisne mase različitih boja i okusa. Nakon toga otisak preuzima tehničar koji u laboratoriji izrađuje krunicu. Ona može biti izrađena od različitih materijala koji se koriste kao konstrukcija na koju se peče keramika (zlato, cirkonij, aluminij, staklo-keramika ili neplemenite legure).
U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zubi indicirana je izrada mosta. Most se sastoji od zubi nosača koji se postavljaju na obrušene zube i dijela sastavljenog od zubi koji upotpunjuju prazninu. Nosači mogu biti obrušeni prirodni zubi ili implantati. Mostovi se izrađuju od metal-keramike ili bezmetalne keramike.
Ljuskica je estetski nadomjestak koji se koristi za smanjenje razmaka među zubima te za sanaciju obojenih zuba, ispucale cakline i karijesa. Ljuskica prekriva samo prednju stranu zuba pa predstavlja izvrsno rješenje za prednje zube. Pri postavljanju ljuskica uklanja se puno manje zdravog zuba nego kod krunica.

Mobilna protetika

Potpuna proteza jedan je od načina kojim se liječe bezubi pacijenti. Pokriva cijelu čeljust, bilo donju ili gornju i leži direktno na zubnom mesu koje prekriva kost. Na ovaj način nadoknađuju se svi izgubljeni zubi i dijelovi alveolarnog nastavka čime se omogućava fonacija i estetika.

Djelomična (parcijalna) proteza je zubna proteza koja nadoknađuje jedan ili više (ali ne sve) izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i njihovu okolinu.
Djelomična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu koja se obično nalazi na zadnjem zubu u nizu. Za razliku od obične djelomične proteze, ova je mnogo preciznija, manje opterećuje prirodne zube te je estetski prihvatljivija jer nema vidljivih kvačica.
Ovakvo rješenje je za pacijenta estetski vrlo prihvatljivo, pruža izvrsnu stabilnost te omogućuje dobru oralnu higijenu. Implantati se postavljaju u čeljust i spoje se prečkom ili kuglastim spojnicama i na njih se stavlja proteza. Proteza se može skinuti radi čišćenja.

Zubna protetika

Današnji standardi stomatologije su bezmetalna keramika i implantologija naspram metalnih konstrukcija i proteza prošlih vremena stoga težimo postizanju vrhunske estetike.

Kada nedostaju svi zubi izrađuje se totalna proteza, a kada je riječ o djelomičnom gubitku zubi izrađuje se parcijalna proteza. Proteze su mobilni nadomjesci, što znači da ih pacijent sam vadi i stavlja u usta. Materijal od kojeg se izrađuju zubne proteze može biti ili posve akrilatni, ili kombinacija akrilata i legure pod nazivom Wironit.

Rezervirajte termin

Odgovori na učestalo postavljana pitanja

Metalno keramičke krunice su estetske krunice. Imaju metalnu podlogu na koju se nanose slojevi keramike. Metalna podloga može biti zlato, titan ili čelična legura od poluplemenitih metala. Imaju dobru čvrstoću, tvrdoću i otpornost na lom.
Ljuskice su mnogo osjetljivije od klasičnih krunica te prekrivaju samo prednji dio zuba. Ukoliko je karijes samo u manjoj mjeri oštetio zub, želite smanjiti razmak među zubima ili se riješiti obojenih zubi, onda je ugradnja ljuskica kvalitetna alternativa.

Kada iz nekog razloga (nedostatak kosti, ekonomski razlozi) nije moguće napraviti fiksnu protezu potrebno je izraditi mobilnu protezu.

Imate pitanja?

Izjave zadovoljnih pacijenata

Davor Pavuna

I meni je dr. Dvojković potpuno bezbolno usadio implantat, sada se bolje osjećam i spontanije medijski djelujem. WebFacebook

Davor Pavuna
Reći da se veselim svakom odlasku zubaru bila bi laž ali dr. Dvojkoviću uvijek idem sa povjerenjem.
Saša Šekoranja
Stomatolog hzzo ugovor

UPIS NOVIH PACIJENATA PREKO HZZO UGOVORA

Dentalni centar Dvojković od 2012. godine ima potpisan ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a trenutno upisujemo nove pacijente preko HZZO ugovora.

Zatražite upis preko HZZO ugovora

Obratite nam se sa povjerenjem

Ispunite online obrazac i dogovorite termin za konzultacije ili pregled. Kontaktirat ćemo Vas najkasnije idući radni dan i ponuditi prvi slobodni termin koji Vam najviše odgovara.


npr. RTG / ortopan

Upis pacijenata za ostvarivanje prava putem HZZO-a

Uvjeti korištenja